Parama dėkojame




Dalyje Lietuvos pradedama teikti pacientų pavėžėjimo paslauga

pavezejimasNuo rugpjūčio 1 d. dalyje Lietuvos savivaldybių pradedama teikti nauja paslauga – pacientų pavėžėjimas. Pirmame pavėžėjimo etape paslaugos bus teikiamos pacientams, kuriems reikia atlikti hemodializę ar transplantaciją. Vėliau, rudenį, paslauga bus teikiama vyresnio amžiaus pacientams bei neįgaliesiems, kurie negali savarankiškai vykti į/iš gydymo įstaigas bei yra socialiai pažeidžiami.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad ilgalaikius negalavimus dažnai lydi socialiniai padariniai, tad svarbu pasirūpinti pacientu visos gydymo kelionės metu, ne tik gydytojo kabinete. Prie to itin prisidės naujoji pavėžėjimo paslauga.

„Iki šiol gydymo paslaugos baigdavosi vos tik išėjus iš gydytojo kabineto. Dabar, perėmus gerąją pažangiausių šalių praktiką, rūpestis pacientu gerokai išsiplės – nuo jo namų durų iki gydytojo kabineto. Didesnis dėmesys turėtų prisidėti ir prie geresnių klinikinių rezultatų, o tai laimėjimas tiek pacientui, tiek visai sveikatos apsaugai“, – sako ministras. 

Pirmuoju etapu, kuris  prasideda nuo rugpjūčio 1 d., pavėžėjimo paslauga bus teikiama transplantacijai ir hemodializei Kaišiadorių, Prienų, Birštono, Raseinių, Kėdainių, Jonavos, Jurbarko, Lazdijų, Šakių, Vilkaviškio, Alytaus rajonuose ir Alytaus mieste. Pagėgių savivaldybėje, Tauragės ir Šilalės rajonuose – tik hemodializei. Kauno mieste, Marijampolės, Kazlų Rūdos ir Kalvarijos savivaldybėse – tik transplantacijai. Tokios paslaugų apimtys nustatytos po konsultacijų su savivaldybėmis. Regionai, kuriuose startuoja paslauga, atrinkti pagal šių savivaldybių aktyvumą siekiant naujos paslaugos teikimo, taip pat atsižvelgiant į geografinį principą.

Jurbarkas – vienas iš rajonų, kur teikiama paslauga. Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius teigia, kad savivaldybėms itin svarbu išbandyti šią paslaugą bandomuoju laikotarpiu, kad galėtų įsivertinti paslaugos poreikį skirtingose savivaldybėse, ir tinkamai pasiruošti  paslaugos teikimui visos valstybės mastu.

Pavėžėjimo paslauga užtikrinama dviem lygmenimis – į/iš rajono gydymo įstaigų ir į/iš respublikinių gydymo įstaigų. Pacientai pagal sveikatos būklę bus pervežami dviejų rūšių transportu – įprastu ir specializuotu, pritaikytu asmenims, turintiems specialių poreikių.

Paslaugos teikimą koordinuoja naujoji Greitoji medicinos pagalbos tarnyba. Rajonuose, kur teikiama paslauga, dirba ir paslaugos koordinatoriai, kurie konsultuos tiek pacientus, tiek gydytojus dėl pavėžėjimo.

Kaip užsisakyti paslaugą?

Pavėžėjimo paslaugą galima užsisakyti gauti dviem būdais – per gydytoją ir tiesiogiai. Gydytojas E. sveikatoje paciento kortelėje pažymi apie medicinines priežastis, kodėl pacientui turi būti suteikta pavėžėjimo paslauga. Pavėžėjimo paslaugos operatorius patikrina, ar pacientas turi teisę gauti paslaugą, ir jei taip, skiriama jo poreikius atitinkanti transporto priemonė su vairuotoju.

Kai paslaugą užsako pacientas arba jo artimasis, jis turi tai padaryti trumpuoju telefono numeriu 1808. Pavėžėjimo paslaugos operatorius pagal asmens duomenis patikrina, ar pacientas turi teisę gauti paslaugą, jei taip, jam priskiriamas vairuotojas su transporto priemone.

Paslauga teikiama tiek vykstant į gydymo įstaigas, tiek vykstant namo iš jų. Gabenimas vyksta ir į rajonines gydymo įstaigas, ir į respublikines.

Trys plėtros etapai

Pavėžėjimo paslauga bus plečiama trimis etapais. Etapinis paslaugos teikimas suplanuotas atsižvelgiant į jo apimtį, taip pat poreikį koreguoti paslaugos procesą pagal gaunamus duomenis apie paslaugos naudojimo intensyvumą.

Pirmuoju etapu pavėžėjimo paslaugos pradėtos teikti nuo rugpjūčio 1 d. Juo galės pasinaudoti pacientai, kuriems reikia hemodializės ir transplantacijos paslaugų. Paslauga teikiama 20-yje savivaldybių.

Antrasis paslaugų teikimo etapas startuoja nuo spalio 1 d. Jo metu pavėžėjimo paslauga galės naudotis dvidešimties savivaldybių gyventojai, kurie vyresni nei 75-erių metų amžiaus ir yra socialiai pažeidžiami. Trečias etapas startuoja nuo lapkričio 1 d. ir į jį įtraukti neįgalieji.

Bandomasis projektas tęsis iki kitų metų liepos 1 d. Apibendrinus duomenis bus sprendžiama dėl paslaugos plėtros visos valstybės mastu.

Paslauga finansuojama iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. Bandomojo periodo metu jam numatytas apie 7 mln. Eur finansavimas.

SAM nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode